portret-sandor-5586small-2

EEN GIDS VOOR PORTUGESE WIJNEN

Het bezoeken van diverse wijnwinkels en slijterijen deed me denken aan de doorsnee winkelstraat in Nederland, overal dezelfde winkels en producten! Allemaal een assortiment van Spanje, Italie, Frankrijk, Chili en Zuid Afrika maar nergens Portugal , althans geen aanbod van betekenis. Heeft u wijnen uit Portugal? was mijn vraag. Wij hebben Port en een Vinho Verde was het meestal het antwoord van de verkoper… en heel sporadisch een Vinho Regional. Het werd duidelijk dat ik in deze winkels nooit de killer wijnen uit Portugal ging tegenkomen, zoals ik gedronken had in restaurants en op proeverijen. Maar het is het waard te speuren naar Portugese wijnen. Dit zijn de wijnen die je tijdens het diner wilt drinken, ook al heb je favorieten als Malbec, Barbera, of Chardonnay, Portugal heeft geweldige alternatieven en meestal een stuk goedkoper.
Port en Vinho Verde zijn vast herkenbaar voor je, maar heb je ooit gehoord van Castelão of Fernão Pires? Dit zijn twee van de vele druivenrassen die in Portugal voorkomen en bijna nergens anders groeien. Hier introduceren wij enkele wijn regio’s.Eerst wat over de druivenrassen.

 • Alvarinho:  Mocht je van Albarino (spaans), een uitgesproken Pinot Gris/Grigio of Riesling houden dan is deze wijn een goede keuze. Alvarinho is een oud druivenras van exceptionele kwaliteit en vooral bekend van de wijnen in de regio Vinho Verde en dan specifiek de twee subregios Monção en Melgaço. Het profiel is floraal en fruitig met tonen van grapefruit, appel, honing, perzik, mint en lime. Mooi in balans met de zuren, lekker crispy. Alvarinho heeft meer body en heeft een iets hoger alcoholpercentage dan de meeste Vinho Verdes. Alvarinho is jong erg lekker maar volgens de Portugezen het best op dronk na een jaar of 2 a 3.

 

 • Arinto of Pedernã  : Mocht je van droge Riesling, Pinot Blanc of droge Chenin Blanc houden dan is deze wijn een goede keuze. Arinto maakt elegante minerale witte wijnen  is één van de oudste inheemse druivenrassen en wordt ook veel gebruikt in blends. Wordt veel geproduceerd in de omgeving van Lissabon in de regio Bucelas.  Arinto, ook wel Pedernã genoemd in de Regio Vinho Verde, Dominante tonen van appel en lemon, mooie zuren en mineralen maken deze wijn zeer elegant.

 

 • Fernào Pires,: Een liefhebber van Viogner, Torrontes of Rousanne? Dan is deze wijn een goede keuze. Fernao Pires is ook weer zo een zeer oud druivenras en één van de meest voorkomende rassen. Vooral in de regio’s Tejo en Bairrada waar de druif de naam Maria Gomes heeft. Aromatisch, vleugje Moscatel, geel fruit, kamille en bloesem.

 

 • Loureiro: Mocht u van aromatische frisse wijnen houden dan is dit vast een goede keuze, Verfrissend en dorstlessend, deze wijn dankt zijn naam aan het aroma van de bloemen van de Laurier. Mineralen , crispy en fruitig karakter. Lange afdronk. Deze druivensoort is één van de oudste en beroemdste druivenrassen in Portugal .

 

 • Moscatel: Ook weer een zeer aromatische druif welke vooral in de regio Sétubal (vlakbij Lissabon) wordt verbouwd. Deze druif komt oorspronkelijk uit de Oost-Mediterane hoek en werd door de Romeinen geïntroduceerd in Portugal en Spanje. Het uitgesproken aroma is heel goed te herkennen, rozijnen, lychees, peer en citrus.  Zoet ? Nou dat hoeft niet zo te zijn. Neem de wijn Joao Pires fruitig maar droog , lange afdronk. Een zeer volwassen wijn die bij vele gerechten past.

 

 • Viosinho : Bekend in de Douro sinds de 18e eeuw. Deze druift is aanwezig in bijna alle nieuwe aanplant van Douro en produceert goed gestructureerde, aromatische en intense wijnen. Het ontbreekt soms wat zuurgraad, vooral in de lagere gelegen wijngaarden. Aromas van kweepeer, ananas, rijpe citrusvruchten.

 

 •  

  Gouveio: Sinds de 16e eeuw in de Douro aanwezig en ook wel Verdelho genoemd, wat soms verwarring met de Madeira Verdelho veroorzaakt. Het is dezelfde druif als de Godello van Galicië. Zeer goed aanpasbaar aan verschillende bodems en klimaten, bereikt een goede rijping zonder de zuurgraad te verliezen waardoor wijnen met een goede aromatische intensiteit (perzik, appel) en balans kunnen worden gemaakt.

 •  

  Moscatel Galego:  De Moscatel-familie (er zijn vele varianten) is waarschijnlijk de oudste druivenfamilie die er is. De Moscatel Galego (internationaal bekend als Muscat à Petit Grain) wordt vooral geplant op het plateau van Alijó en Favaios, op een hoogte van meer dan 500 meter. Zeer aromatisch, bloemig, uitbundig. Aanwezig in veel eenvoudige witte wijnen, maar er beginnen een aantal ambitieuze variëteiten te verschijnen. Van deze druif wordt ook Moscatel do Douro, een versterkte wijn gemaakt.

 •  

  Rabigato:  Vanaf de 16e eeuw aanwezig in de Douro Valei, en vroeger verspreid over heel Portugal. In 1712 beschreef Vicencio Alarte deze druif al in zijn essay “Agricultura das Vinhos”. Rabigato is nu vooral aanwezig in de Douro. Een lage productiviteit, met veel natuurlijke zuren, goede citrustonen en mineralen, perfect voor blends met andere rijkere variëteiten die minder zuren bevatten zoals Codega do Larinho en Viosinho.

 •  

  Codega do Larinho: Een Druif die vooral voorkomt in de Douro Valei en Tras-os-Montes (achter de bergen). Zeer productief qua opbrengst en ook erg gevoelig voor meeldauw, aromatisch (tropische vruchten en wilde bloemen) maar met een lage zuurgraad vooral op de lager gelegen wijngaarden. Perfect als onderdeel van een blend met druiven die hoger in de zuren zitten zoals Gouveio en Rabigato.

 •  

  Malvasia Fina: De Malvasia Fina (ook bekend als Boal of Madeira) is goed aanwezig in de wijnen gemaakt van Vinhas Velhas (oude wijngaarden met wijnstokken van 80 jaar en ouder) en ook in jongere plantages in de Douro. Een goede productiviteit, zeer aromatisch en geurig (bijna zacht, soms) en krijgt de druif krijgt een goede rijping. Wanneer de druiven s’nacht in de koelte en liefst op grote hoogte wordt geoogst, lukt het om de frisheid te behouden.

 

 

 • Aragonēs ofwel Tinta Roriz ( In Spanje bekent als Tempranillo ) is een druivenras van hoge kwaliteit. Deze druif wordt al eeuwen verbouwd in de provincie Alentejo onder de naam Aragonēs. Hier worden ” full body ” , inkt donkere en hoog aromatische wijnen van gemaakt met aroma’s van o.a. peper en zwarte bessen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WAT STAAT ER OP HET ETIKET?

Op het etiket vind je de duiding “DOC” of “Vinho Regional.” Portugal is opgesplitst in 14 wijnregio’s, Deze wijnen vallen onder de categorie “Vinho Regional”. Binnen deze regio’s, zijn verschillende DOC’s (staat voor: Denominação de Origem Controlada) welke onder strikte wetten en specifieke geografische grenzen staan, wat zich normaal gesproken maar niet altijd vertaald naar betere kwaliteit wijn. Ook vind je het woord “quinta “op het etiket, De Portugese benoeming voor wijndomein. De wijnen van een quinta worden gemaakt van druiven alleen van dit specifieke domein. Producenten benoemen meestal ook de druivenrassen (vertaald: castas) op het etiket. Veel Portugese wijnen zijn een blend van verschillende druivenrassen dus dan is de vermelding erg handig. Een wijn gelabeld als “Garrafeira” verteld dat de wijnmaker (enologico) gebruik heeft gemaakt van houtrijping, zoals een “Reserva” in Spanje.

Nu we weten wat op de fles staat is tijd om te praten over wat er IN de fles zit. We maken een toer van noord naar zuid.

VINHO VERDE

Laten we de reis starten zoals we ons diner starten, met frisse levendige en vaak sprankelende Vinho Verdes. Deze wijnen hebben een laag alcohol percentage, frisse smaken zoals perzik en citrus. Vaak hebben de wijnen een lichte sprankeling, wat Vinho Verde een uitstekende begeleider maakt voor vis en zeevruchten. Vinho Verde is een kustregio in Noord-West Portugal en de naam reflecteert aan de jeugdigheid van en het sprankelende aan de wijn: Normaliter geen hout rijping en bedoeld om binnen 1 tot 3 jaar te drinken. Hoewel er ook rood en rosé wordt geproduceerd zijn de meeste Vinho Verde wijnen wit en een blend van Loureiro, Alvarinho (dezelfde druif als de Spaanse Albariño), Trajadura en soms andere druivenrassen. De Sub-regios Monção en Melgaço zijn gespecialiceerd in de Alvarinho druif.

Er zijn vele wijnmakers die heerlijke Vinho Verdes maken voor uw feestje, maar voor de echte fijn getunde exemplaren is een fles van Adega de moncao ( Muralhas ) of Casa de Vilacetinho (Vilacetinho Grande Escolha) een hele goede keuze. Wil je nog wat complexere Vinho Verde dan is de Alvarinho van Vidigal of solar de Serrade een must taste. Goede Vinho Verde hoeft niet onmiddellijk gedronken te worden, en een goede Vinho Verde krijgt een Riesling-achtig karakter na enige jaren rust in de kelder! Solar de Serrade, heeft een overheerlijke alvarinho uit 2012 en Quinta de Religaes maakt een van de beste Chardonnay ter wereld in dit gebied en daarbij een Vinho verde Loureiro 2013… geweldige wijnen en worden beiden geschonken in Da Vinci en Het Rijks.

NIEUW IN ONS ASSORTIMENT : Vinho Verde Sauvignon Blanc !

DOURO

Op de glooiende terrassen vol wijngaarden langs de Douro Rivier wordt wijndruiven van wereldklasse verbouwd, al eeuwen lang, meestal in de vorm van befaamde dessertwijn Port. De laatste decennia komen ook de droge wijnen uit de schaduw. Omdat er al geweldige wijngaarden en getalenteerde wijnmakers waren gingen de wijnen uit de Douro regio als een raket naar de wereldtop. Droge Douro wijnen zijn er in rood, wit en rosé met een enorm scala aan druivensoorten.

De rode wijnen zijn robuust, vol van smaak en vaak met enige houtrijping op eikenhout. Dezelfde blauwe druiven die in port te vinden zijn worden ook gebruikt voor de Douro wijn zoals: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, and Tinta Roriz, als blend of als cépage (wijn van 1 druivensoort). Probeer deze wijnen eens als je fan bent van een Rioja, Ribera del Duero, of Italiaanse toppers. Bekende producenten zijn Quinta do Filoco, Quinta do Popa en Vidigal ( prijs kwaliteit is ongeëvenaard)

Witte druivensoorten die gebruikt worden zijn onder andere: Rabigato, Viosinho, en Malvasia Fina. Een Douro wit proberen? Quinta de Filoco heeft geweldige florale witte Douro wijnen!

Film oogst 2015 Quinta do Popa: https://vimeo.com/135239963

DÃO

Het Dao gebied is koeler dan het binnenland en niet te dicht bij de Atlantische Oceaan, de perfecte locatie voor een ideale balans van rijpheid en zuren in de druiven.

Dao wordt weleens vergeleken met Bourgogne uit Frankrijk— een vergelijking die vooral slaat op de natuurlijke omgeving en niet zozeer op de overeenkomsten met Pinot Noir. Dao wijnen worden gemaakt van onder andere Touriga Nacional, Jaen, Alfrocheiro, en Tinta Roriz, de wijnen hebben een stoere body en hinten van zwarte bessen, earl grey thee, en cacao. Probeer de prijswinnende Dao 2013 van Vidigal maar eens… smullen!

LISSABON

Langs de Atlantische Oceaan en dichtbij de Prachtige hoofdstad Lissabon (Lisboa op zijn Portugees) vind u vele D.O.C. wijnen uit de regio Lissabon. De duinen beschermen de druiven tegen de straffe wind. De druiven die in deze extreme omgeving overleven produceren wijnen van grote klasse . Brutalis ( hoge tannines ), Reserva dos Amigos especial , zijn prachtige voorbeelden maar ook witte wijnen zoals Joao Pires ( wereldberoemd ). Crispy, aromatisch en lange afdronk

De rode wijnen zijn vaak blends bestaande uit Touriga Nacional, Touriga Franca, en Tinta Roriz en zullen u herinneren aan een goede Cabernet Sauvignon, zwarte bessen , cederhout en vanille. Vroeger werd deze regio Extremadura genoemd en bepaalde oudere jaargangen zullen deze aanduiding op het etiket hebben .

ALENTEJO

Wijnen uit Alentejo zullen je bekoren als je houdt van bijvoorbeeld Malbec of Cabernet Sauvignon. Deze regio is vooral bekend om zijn enorme kurk productie . Ook al wordt maar 7% van Alentejo gebruikt voor wijnproductie , deze regio heeft vleugels gekregen en er worden uitzonderlijk goede wijnen gemaakt .

Druivensoorten die vooral hier voorkomen : Touriga Nacional, Aragonez en Trincadeira. Witte druiven zijn onder andere Arinto, Fernão Pires, en Roupeiro. Wat alle wijnen hier gemeen hebben door de overvloedige aantal zon uren : rijpere druiven , wijnen met een hele volle body en wat hogere alcohol percentages . Prachtige wijnproducenten zijn : Herdade do Esporão, Herdade de Figeirinha ( Amnesia tinto 2012 is echt een juweeltje en was lang Therese’s choice in De Librije )

ALGARVE

In de afgelopen 50 jaar is het aantal wijngaarden in de Algarve dramatisch gedaald. De wijngaarden werden verdreven door de citrusvruchtenplantages, golfbanen en hotelcomplexen. In samenwerking met de Wijnbouwcommissie van de Algarve zijn de wijnbouwers begonnen met het opnieuw planten van wijngaarden en hun wijnkelders en productiemethoden te moderniseren. Hun doel is om de kwantiteit en de kwaliteit van de wijnen te verhogen. Wijnen uit de provincie Algarve maken grote sprongen voorwaarts , neem de wijn Euphoria ….de rode wijn is bekend in Nederland en heeft vele prijzen gewonnen maar de witte wijn van Euphoria laten we dit jaar meedoen op de concoursen in Nederland .

Meld u aan voor onze nieuwsbrief