Portugese wijnstreken

Portugese wijnen zijn over het algemeen bekend om hun rijke smaken en aroma’s, die vaak worden gekenmerkt door tonen van fruit, kruiden en bloemen. De kwaliteit van Portugese wijnen is over het algemeen hoog en veel wijnen zijn gemaakt van inheemse druivensoorten die uniek zijn voor het land. Portugese wijnen staan ook bekend om hun diversiteit, met verschillende wijnregio’s die elk hun eigen kenmerkende stijl produceren. Veel Portugese wijnen worden ook gerijpt in eikenhouten vaten, wat bijdraagt aan de complexiteit van de smaken en aroma’s. Tot slot zijn er ook veel hoogwaardige versterkte wijnen uit Portugal, zoals Port en Madeira, die wereldwijd bekend zijn om hun kwaliteit en rijke smaken.

Portugese Wijnstreken

Er zijn diverse wijnstreken in Portugal, elk met hun eigen unieke kenmerken en wijnstijlen. Enkele van de belangrijkste wijnstreken zijn:

Douro: Dit is de oudste en meest bekende wijnstreek van Portugal en staat bekend om de productie van portwijn. Het is gelegen langs de rivier de Douro en produceert ook rode en witte wijnen. Bekijk hier alle wijnen uit Douro.

Alentejo: Deze wijnstreek ligt in het zuiden van Portugal en is de grootste wijnregio van het land. De regio produceert voornamelijk rode wijnen, maar ook witte wijnen. Bekijk hier alle wijnen uit Alentejo.

Dão: Deze wijnstreek ligt in het centrale deel van Portugal en staat bekend om zijn robuuste en tannine-rijke rode wijnen. Bekijk hier alle wijnen uit Dão.

Bairrada: Deze wijnstreek ligt aan de westkust van Portugal en staat bekend om zijn mousserende wijnen en rode wijnen van de Baga-druif. Bekijk hier alle wijnen uit Bairrada.

Vinho Verde: Dit is een wijnstreek in het noordwesten van Portugal en staat bekend om zijn frisse en licht bruisende witte wijnen, gemaakt van inheemse duivenrassen. Bekijk hier alle wijnen uit Vinho Verde.

Setúbal: Deze wijnstreek ligt ten zuiden van Lissabon en produceert voornamelijk zoete wijnen, met name muskaatwijn. Bekijk hier alle wijnen uit Setúbal.

Tejo: De wijnstreek Tejo is een wijnregio gelegen in Portugal, aan de oevers van de rivier de Taag (of “Tejo” in het Portugees), ten noordoosten van Lissabon. Bekijk hier alle wijnen uit Tejo.

Wijnstreken in Portugal

Douro

Het gebied staat bekend om zijn terrasvormige wijngaarden die steil aflopen naar de rivier de Douro, en het klimaat in de regio is warm en droog, met koude winters en hete zomers. Dit klimaat, in combinatie met de unieke bodemsamenstelling van het gebied, creeert de ideale omstandigheden voor de productie van kwaliteitswijnen, waaronder portwijn. Naast portwijn produceert de Douro-vallei ook stille wijnen van hoge kwaliteit, zoals de DOC Douro-wijnen, die bekend staan om hun robuuste karakter en complexiteit. Deze wijnen worden meestal gemaakt van inheemse druivenrassen zoals Touriga Nacional, Tinta Roriz en Touriga Franca. Al met al is de Douro-vallei een fascinerende en prachtige wijnstreek met een rijke geschiedenis en een breed scala aan hoogwaardige wijnen.

Alentejo

De wijnregio Alentejo staat bekend om zijn uitstekende wijnen. Het is een van de belangrijkste wijnproducerende regio’s in Portugal. Alentejo is gelegen in het zuidelijke deel van het land en heeft een Mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters. De klimatologische omstandigheden, gecombineerd met de vruchtbare bodem en het ambachtelijke vakmanschap van de wijnmakers, dragen bij aan de productie van kwaliteitswijnen. Alentejo staat bekend om zijn rode wijnen, die vaak vol, rijk en fruitig zijn. De regio is vooral bekend om zijn blends van inheemse druivensoorten zoals Trincadeira, Aragonez (ook bekend als Tempranillo), Alicante Bouschet en Touriga Nacional. Deze druiven gedijen goed in het warme klimaat en leveren wijnen op met diepte, complexiteit en een goede structuur.

Reserva 2019 Herdade De Figueirinha – €11,95

Dão

De wijnregio Dão staat bekend om zijn elegante en verfijnde wijnen. Het is een van de oudste en meest gerespecteerde wijnregio’s in Portugal. Dão is gelegen in het centrale noordelijke deel van het land, omringd door bergen, waaronder het Serra da Estrela-gebergte. Deze geografische ligging en het unieke microklimaat dragen bij aan de productie van wijnen met bijzondere karakteristieken. De meest prominente druivensoorten die in de regio worden verbouwd, zijn de Touriga Nacional, Tinta Roriz (ook bekend als Tempranillo), Alfrocheiro en Jaen. Deze druiven gedijen goed in het granietachtige terroir van Dão en leveren wijnen op met een uitgesproken karakter. Dão rode wijnen worden vaak gekenmerkt door hun diepe kleur, compelexe aroma’s van rood fruit, bloemen en krijgen, evenals een goede zuurgraad en stevige tannines. Ze hebben over het algemeen een uitstekend bewaarpotentieel.

Allgodão 2021 – €9,95

Bairrada

De wijnregio Bairrada staat bekend om zijn karaktervolle rode wijnen en elegante mousserende wijnen, met name de beroemde mousserende wijn genaamd “Espumante”. Bairrada is gelegen in het centrale deel van Portugal, in de buurt van de atlantische kust. Het gebied heeft een gematigd maritiem klimaat, wat gunstig is voor de wijnbouw. Bairrada staat vooral bekend om zijn rode wijnen, die vaak worden gemaakt van de inheemse druivensoorten Baga en Touriga Nacional. Baga is de meest prominente druif in de regio en levert wijnen op met een uitgesproken karakter. Bairrada’s rode wijnen zijn diep van kleur, hebben intense aroma’s van rood fruit, kruiden en aardse tonen, evenals een stevige tannine structuur. Ze hebben vaak een goed bewaarpotentieel en kunnen zich in de loop der jaren ontwikkelen tot complexe en elegante wijnen. 

Chave D’oiro Espumante – €9,95

Vinho Verde

De wijnregio Vinho Verde staat bekend om zijn verfrissende en licht bruisende witte wijnen. Vinho Verde is gelegen in het noordwesten va Portugal, langs de Atlantische kust. Het gebied heeft een gematigd zeeklimaat en een vruchtbare bodem, wat gunstig is voor de wijnbouw. Vinho Verde-wijnen staan bekend om hun lichte, levendige en aromatische karakter. Ze worden meestal gemaakt van inheemse druivensoorten zoals Alvarinho, Loureiro, Arinto, Trajadura en Avesso. Deze druiven gedijen goed in het koele klimaat van de regio en leveren wijnen op met levendige zuren, fruitige aroma’s en vaak een subtiel sprankelend karakter. De wijnen hebben meestal een licht alcoholpercentage, waardoor ze zeer geschikt zijn als verfrissende zomerwijnen.

Vilacetinho vinho verde D.O.C 2022

Vilacetinho Vinho Verde D.O.C. 2022 – €8,95

Setúbal

De wijnregio Setúbal staat bekend om zijn versterkte wijnen, met name de beroemde Moscatel de Setúbal. Setúbal is gelegen in het zuidwesten van Portugal, ten zuiden van Lissabon, en omvat de schiereilanden Setúbal en Palmela. Het gebied heeft een mild mediterraan klimaat en profiteert van de invloed van de Atlantische oceaan. Moscatel de Setúbal is een versterkte zoete wijn die wordt geproduceerd van de Muscat-druif (Moscatel in het Portugees). De wijngaarden in Setúbal hebben een lange geschiedenis en hebben zich gespecialiseerd in het cultiveren van deze druivensoort. Moscatel de Setúbal staat bekend om zijn rijke, complexe en aromatische karakter. De wijn heeft intense aroma’s van sinaasappelbloesem, gedroogd fruit, honing en specerijen. Het zoete karakter wordt in evenwicht gehouden door een goede zuurgraad, waardoor de wijn fris en levendig blijft. 

Joao Pires Branco 2020 – €9,95

Meld u aan voor onze nieuwsbrief